RECEPTES



RECEPTES

Aliments que ajuden a controlar el restrenyiment

Aquest menú per a un dia conté 6 gots d'aigua pura, juntament amb sucs, llet, cafè o te i 36 grams de fibra dietètica. Les prunes contenen un laxant natural, així com fibres i antioxidants valuosos. L'alternativa làctia soja o d'arròs pot ser usada en lloc de la llet de vaca.

esmorzar:
6 unces de suc de raïm
1/2 tassa de cereals de raïm i nous
8 unces de llet descremada o l'1%
1 unça de prunes cuites (aproximadament 8 prunes petites)
Cafè o te, si ho desitja
A mig matí: 8 unces d'aigua
Una hora abans del dinar: 8 unces d'aigua
Al migdia:
Sandvitx d'amanida de tonyina sobre dues rodanxes de pa de blat sencer
Amanida picant de fesol de careta
1 pera fresca
8 unces de suc de tomàquet amb baix contingut de sodi
2 galetes amb espurnes de xocolata
A mitja tarda: 8 unces d'aigua
Una hora abans del sopar: 8 unces d'aigua
sopar:
Hamburguesa de carn mòlta rostida a la graella
1 tassa de bròquil amb mantega
1/2 tassa d'arròs integral
1 panet de blat sencer amb mantega
Cafè o te, si ho desitja
1/2 tassa de gelat
Dues hores abans d'anar a dormir:
8 unces d'aigua



Menú per un dia: salut òssia

El consum de suc de taronja fortificat amb calci i de iogurt fortificat amb vitamina D ajuda a augmentar els nivells d'aquests nutrients. No obstant això, la quantitat recomanada de vitamina D per a les persones menors de 50 anys és de 5 mg (200 U al dia), per a les persones entre 50 i 70 anys és de 10 mg (400 U), i per a les majors de 70 anys és de 15 mg (600 U). Els aliments que són fonts de vitamina D inclouen el peix ric en greix, l'oli de peix, el fetge i
els ous. És molt difícil obtenir una quantitat suficient de vitamina D en la dieta sense consumir suplements o aliments fortificats. Una multi vitamina diària pogués ser una bona solució.

matí:
4 unces de suc de taronja fortificat amb calci
1 tassa de iogurt (sense sabor) fortificat amb vitamina D, més
1 banana tallada a rodanxes, 2 cullerades de nous crues,
1 cullerada de mel
Cafè o te
aperitiu:
Frostie de banana i cireres
migdia:
4 unces de suc de taronja fortificat amb calci
Sopa de papes, col i cigrons (veure Receptes)
2 galetes de sègol
1 unça de formatge
sopar:
Linguini amb salsa vermella amb cloïsses
Pa d'all
1/2 tassa de repollitos de Brussel·les
Cafè o te



Menú per un dia: pèrdua de pes no planificada

La majoria de les persones recuperen el pes que van perdre afegint entre 100 i 400 calories diàries al seu pla alimentari. Això els proporciona un augment de pes gradual i segur, sense sentir-se constantment "plenes". Els greixos poguessin semblar una bona opció, ja que tenen un alt contingut calòric, però també fan que un es senti ple per llarga estona. És millor consumir-les amb moderació, perquè pugui ingerir aperitius entre els àpats. Encara que és millor menjar ferralla que no menjar res, és molt millor triar aliments i snacks amb un alt contingut de nutrients. Si vostè pren levodopa, ingereixi aperitius amb un baix contingut proteic entre els àpats, perquè no bloquegin l'absorció de levodopa. A continuació li mostrem alguns exemples.
matí:
Un ou, cuit al seu gust
1 torrada de pa de blat sencer amb mantega
i melmelada
4 unces de suc de taronja fortificat amb calci
Cafè o te
Aperitiu a mig matí:
Refresc de mores i préssec (Veure Receptes)
Aperitiu abans del dinar:
Pa torrat amb mantega
4 unces de suc de taronja fortificat amb calci
migdia:
1 tassa de fesols al forn
1/2 tassa de bastons de pastanagues
8 unces de llet a l'1% (usant una alternativa làctia
de soja o arròs, si ho desitja, Cap. 9)
4 galetes de blat sencer
1 unça de formatge

Aperitiu a mitja tarda:
1 fruita, tal com banana, poma, o 1/2 tassa
de raïm, baies o cireres
Aperitiu abans del sopar:
1/2 tassa de gelat
nit:
Pollastre amb chili
1 llesca de pa d'all
1/4 tassa d'amanida de col
4 unces de suc de raïm
Aperitiu abans d'anar a dormir:
Banana o una altra fruita




Menú per un dia amb ajust proteic

Aquest exemple ha estat dissenyat per a una persona que pesi 150 lliures (68 quilos). Amb 1/2 gram de proteïna per lliura de pes corporal al dia (o aproximadament 1 gram per quilo al dia), aquesta persona requereix uns 75 grams de proteïna (si fem servir quilos, la quantitat serà d'aproximadament 68 grams al dia). És important dividir la proteïna en quantitats aproximadament iguals entre les tres àpats diaris (no es preocupi per comptar cada gram), perquè no ingereixi una quantitat excessiva en qualsevol de les tres àpats.

matí:
(24 grams de proteïna)
2 ous, cuits al seu gust
2 resquills de cansalada
8 unces de suc de taronja fortificat amb
calci
2 torrades de pa de blat sencer amb
mantega
2 cullerades de melmelada, gelea o mel
Cafè o te
Aperitiu a mig matí:
(0 grams de proteïna)
8 unces de suc de nabiu
migdia:
(24 grams de proteïna)
2 tasses de sopa de mongetes
2 galetes grans de sègol
4 unces de llet a l'1% (pot usar un substitut
lacti de soja o arròs, si ho desitja, Cap. 9)
1/2 tassa d'espinacs cuita amb mantega
2 galetes amb espurnes de xocolata
Cafè o te
Aperitiu a mitja tarda:
(0 grams de proteïna)
1 tassa de fruites tallades a rodanxes
nit:
(27 grams de proteïna)
3 unces de salmó rostit
1/2 tassa de carbassa groga cuita
1/2 tomàquet, tallat a rodanxes
1 pera
1 tassa de sorbet
Cafè o te



MENÚ PER L'ESMORZAR

1 tassa de cereal de segó
1 tassa de llet
8 unces de suc de taronja fortificat amb calci
1 "panet" anglès de blat sencer torrat, amb mantega i melmelada
***
11/2 tassa de civada cuita amb 2 cullerades de panses
1/2 tassa de llet
8 unces de suc de taronja fortificat amb calci
1 Llesca de pa sense torrar, amb mantega o formatge crema
***
2 torrades de pa de panses amb mantega
2 cullerades grans de gelea
1 tassa de segó amb panses
1 tassa de llet
1 got de suc de taronja fortificat amb calci

2 culleradetes de mantega o margarina
8 unces de llet
1 tassa d'amanida de fruites tallades
***
1/4 tassa de prunes cuites
1 torrada francesa
1 culleradeta de mantega
2 cullerades de xarop
1 got de suc de taronja fortificat amb calci



MENU PER MIGDIA I NIT

Sandvitx de pollastre, gall dindi o carn rostida:
2 unces de pollastre, gall dindi o carn rostida
2 llesques de pa de blat sencer
enciam, maionesa, tomàquet, ceba i mostassa, a gust
1/2 tassa de vegetals cuits a la seva elecció
8 unces de suc de nabiu
1 poma
1/2 tassa de bastons de pastanaga
***
1 tassa d'espaguetis amb 1/2 tassa de salsa marinera, 1 mandonguilla
2 llesques de pa d'all
1 tassa de repollitos de Brussel·les o de bròquil amb suc de llimona i mantega
8 unces de suc de nabiu
2 galetes de sucre

1/2 tassa de sopa de veces o llenties
Amanida mixta petita amb guarniment a elecció
8 unces de suc de nabiu
1 unça de formatge
4 galetes de blat sencer
1/2 tassa de trossos de meló o una altra fruita
***
1 burret de fesols amb formatge
1 banana, poma o una altra fruita
8 unces de suc de raïm
***
Amanida de macarrons amb tonyina: 2 unces de tonyina enllaunat, 1 tassa de macarrons cuits,
2 cullerades de maionesa lleugera
1/2 tassa de bastons de pastanaga
1/4 tassa suc de meló o 1/2 tassa d'una altra fruita
8 unces de llet o suc de taronja fortificat amb calci
***
1 hamburguesa de vegetals
1 pa d'hamburguesa
1/2 tassa de col, col arrissada o bleda cuita
1/2 tassa de puré de poma
1/2 tomàquet, tallat a rodanxes
8 unces de llet
***
2-3 unces de pernil fornejat
1 tassa de papes bullides (6 unces), 1 cullerada de crema agra

1/2 tassa de pastanagues cuites amb mantega
1/2 tassa de col, col arrissada o bleda cuita
8 unces de suc de tomàquet amb baix contingut de sodi
1 llesca de pa de blat sencer amb una culleradeta de mantega
1 porció de pastís de fruites
***
2-4 unces de pastís de carn
1/2 tassa de puré de papes
1/2 tassa de repollitos de Brussel·les o bròquil amb mantega i suc de llimona
1 porció de pa de blat de moro amb mantega i gelea
8 unces de suc pur de fruites, a la seva elecció
1 porció de coca gelada







Receptes facilitades per l’equip de cuina i hosteleria de la Residencia d’Avis Amposta. Nuria Chapa Jornet (Dietista), Joana Gisbert Freginé (Cap de cuina)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada